Mikä on kreikkalaisen ruoan salaisuus?

Untitled-63

Meillä suomalaisilla lienee opittavaa naapureiltamme ja muilta maailman kansoilta ainakin yhdessä asiassa: oman kulttuurin, ja erityisesti ruokakulttuurin arvostamisessa.

Ruokakulttuuri on nimittäin suuri ylpeydenaihe melkein missä tahansa maailman maassa. Tunnetusti Ranska, Italia ja Espanja ylpeilevät omalla keittiöllään, ja ehkä syystäkin, mutta omaansa eivät vähättele myöskään amerikkalaiset, meksikolaiset, thaimaalaiset tai venäläiset – kiinalaisista puhumattakaan.

Jokainen kansakunta ylpeilee omalla keittiöllään, jotka rehellisyyden nimissä ovat usein lähinnä muistomerkkejä entisistä valloittajista ja täynnä naapurikansoilta otettuja vaikutteita.

Herkkuja kasviksista ja juustosta

Mutta entäpä Kreikka? Maailman yksi arvostetuimpia ja myös vanhimpia ruokakulttuureja tulee tuosta itäisen Välimeren maasta, ja erityisesti sen pieniltä saarilta. Mikä on kreikkalaisen ruoan salaisuus?

Jokainen osaa varmasti nimetä muutaman kreikkalaisen ruokalajin, kuten vaikkapa kreikkalaisen salaatin, grillattavan halloum-juuston, filo-jälkiruoat ja tietysti oliivit, viinit ja oliiviöljyn. Mutta jokin suurempi taika lienee tuossa ainutlaatuisessa kreikkalaisessa ruokakulttuurissa, joka yhdistää niin taitavasti Välimeren, Itä-Euroopan ja Lähi-idän.

Kreikkalaista ruokaa dominoi oliiviöljy, ja esimerkiksi voin käyttö paistamiseen on lähes tuntematonta. Kreikkalaiset eivät käytä maitotuotteita samoissa määrin, kuin esimerkiksi skandinaavit, mutta juusto on kuitenkin tärkeä osa kreikkalaista ruokapöytää. Entä piileekö salaisuus mausteissa?

Itse asiassa kreikkalaisessa ruoassa noudatetaan melko yksinkertaista linjaa mausteiden suhteen, mutta yrtit ovat toki tärkeässä asemassa. Mutta kreikkalaista ruokaa ei voi mausteisuudeltaan tai tulisuudeltaan verrata mitenkään esimerkiksi thaimaalaiseen tai meksikolaiseen ateriaan.

Yksinkertaista, mutta maukasta

Kreikkalaiset arvostavat tiettyä yksinkertaisuutta, ja siitä löytyykin mukavasti yhtymäkohta suomalaisen keittiön kanssa. Mutta kun mietitään kreikkalaisen ruoan salaisuutta, on vastaus oikeastaan jo heti kreikkalaisen kalkkikivitalon terassin oven takana: laadukkaat ja tuoreet raaka- aineet.

Välimeren ilmasto on kreikkalaisten, italialaisten ja espanjalaisten onneksi loistava ympäristö herkullisten tomaattien ja muiden vihannesten, sekä oliivien ja viljakasvien viljelylle. Ja niin kreikkalaisen kuin muidenkin välimeren maiden keittiön se kaikkein suurin salaisuus piileekin juuri hyvissä raaka-aineissa. Siinä se tärkein asia – kaikki muu onkin sitten lämpimissä välimerellisissä olosuhteissa syntynyttä ja perimätietona sukupolvilta toiselle siirtynyttä tietoa ja taitoa.

Meren äärellä

Raaka-aineiden lisäksi on toki merkitystä maantieteellisellä sijainnillakin: Kreikan asema idän ja lännen välissä on tuonut ruokavalioon paljon vaikutteita niin Lähi-idästä kuin kauempaa Aasiasta, ja tämä näkyy muun muassa runsaana papukasvien ja Lähi-idälle tyypillisten mausteiden käyttönä.

Ja kun Kreikassa ollaan, niin merellisyys on myös tärkeä osa ruokakulttuuria: monenlaiset kalat ja äyriäiset koristavat tunnetusti kreikkalaista ruokapöytää. Siinä on oivallinen lähtökohta, jonka lopputuloksena on syntynyt kaikki se, mitä nykyään tunnemme kreikkalaisena ruokakulttuurina.